Footprint

Toekomstige houtbewerkers over duurzaam houtgebruik

Halle – Don Bosco: keukenmeubel Boemerang

Bovenaanzicht Boemerang

Inleiding

Wij verbouwen onze keuken.
Mijn “ eindwerkmeubel” heeft twee functies: een ontbijttafel en een ladekast.
Tussen de keuken en de eetkamer staat een steunbalk, waarrond het meubel wordt geplaatst zodat het één geheel lijkt.
In de keuken komt de ontbijttafel, aan de andere kant komt de kast. Deze dient tevens als een soort doorgeef naar de eetkamer.
Wij kozen voor de vorm van een boemerang omdat het praktisch is om rond een tafel te lopen en omdat het de blikvanger van de keuken zal worden.
De steunbalk wordt afgewerkt met buigtriplex en bekleed met dezelfde fineer als op de boemerang en de rest van de keuken.
Zijaanzicht Boemerang

Materiaal keuze

Interesse

Ik ben hard bezig met ecologie in al zijn aspecten en wil ik ook doortrekken in mijn werken.
Vorig jaar koos ik bewust om kastanje te gebruiken voor mijn ramen. Kastanje is een inlandse houtsoort die duurzaam is. De ramen komen in onze te verbouwen living en keuken.
Deze milieuvriendelijke en ecologische trend wil ik verder zetten in het eindwerk van dit jaar.
Ik had de schoonheid van bamboe al vaak opgemerkt in kleinere voorwerpen en badkamers. Op bezoek bij vrienden werd ik overweldigd door een keuken die volledig uit bamboe was gemaakt.
Doordat bamboe geen hout is maar gras groeit het veel sneller dan hout, wat heel ecologisch is.
De interesse was gewekt.

MOSO

Na lang zoeken kwam ik bij de firma MOSO terecht, die al 15 jaar gespecialiseerd is in het verwerken van bamboe. Momenteel onderzoeken zij het gebruik van bamboe voor buitenconstructies.
MOSO International B.V. is gespecialiseerd in de ontwikkeling en verkoop van innovatieve en milieuvriendelijke producten vervaardigd uit bamboe. Bamboe biedt een zinvol alternatief: geen boom, maar een “grassoort” dat verhout en razendsnel groeit. In het groeiseizoen behaalt de ‘power’plant 30 cm tot 50 cm per dag. Wereldwijd bestaan er meer dan 1300 bamboesoorten: de “reuzenbamboe” echter kan men alleen vinden in (sub-)tropische klimaatzones.
De naam “MOSO” is afgeleid van de Chinese naam voor een zeer speciale bamboesoort. Deze bamboe vormt de grondstof voor alle producten van MOSO en groeit in grote hoeveelheden in China (naar schatting ca. 8 miljoen hectare).
We zijn zelf gaan kijken bij de firma Leysen, de verdeler in België. De heer Van De Velde D., MOSO agent voor België en Luxemburg, heeft ons rondgeleid in het magazijn, waar we alle soorten bamboe hebben kunnen zien. Hij gaf ons zelfs een architecten pakket mee met verschillende bamboestalen. Hij nam ruim de tijd om ons in lang en in breed uit te leggen hoe bamboe wordt gekweekt, en hoe een plaat wordt gemaakt. Hij belichtte alle ecologische voordelen. Ik was overtuigd en maakte ter plekke een keuze.
Bron: http://www.moso-bamboe.nl

Leysen Wood Trading

Deze firma gelegen: Blarenberglaan 6, 2800 Mechelen, biedt fineer aan in diktes vanaf 0.55mm tot 2.5mm, zowel op kwartiers als op dosse gesneden. Zij hebben meer dan 65 houtsoorten op voorraad; van de meest exclusieve tot de meer commerciële soorten.
http://www.leysenwood.com/index.php

Bamboeplaten

Bamboe wordt bekomen door de bamboe stam te strippen, deze latjes worden recht geschaafd en daarna verlijmd.
bamboeplaten

Het uitzicht verschilt naargelang de manier waarop de latjes worden gelijmd. We onderscheiden twee types: “plain pressed” en “side pressed”.

Bij “plain pressed” worden de latjes horizontaal naast elkaar geperst en onder hoge druk verlijmd. Het resultaat is een plaat of plank met de karakteristieke bamboeknopen.
bamboe plain pressed

Bij “side pressed” worden de latjes zijwaarts geperst. Hierdoor ontstaat een fijner lijnenpatroon, waarbij de bamboeknopen iets minder zichtbaar zijn.
bamboe side pressed

FSC

FSC betekent ‘Forest Stewardship Council®. De Forest Stewardship Council is een onafhankelijke, non-profit organisatie die verantwoord beheer van bossen over de hele wereld bevordert. Ze zijn een niet-gouvernementele organisatie en hun lijst van eisen is vastgesteld per groepconsensus. Ze werden opgericht in 1993 om de exploitatie en wanbeheer van bossen aan te pakken, en om hun sociale en ecologische waarde te benadrukken. Certificering zorgt ervoor dat bedrijven die werken in beboste gebieden de FSC kernwaarden delen en handhaven.
In de loop der jaren is FSC een belangrijke internationale standaard geworden. Echter, voor bamboe is altijd de vraag geweest of FSC certificering echt nodig is: bamboe is geen hout, het is een gras. En voor de productie van bamboe producten is geen ontbossing nodig of zelfs mogelijk: alleen de 5-6 jaar oude planten worden geoogst.
Het praktische probleem was dat veel bouwcontracten alleen FSC-materialen voorschreven. Dit zou bamboe automatisch uitsluiten. In 2004 heeft FSC bamboe in hun systeem toegelaten. In 2009 werd MOSO FSC-gecertificeerd, net als de (joint venture) fabriek voor bamboefineer: DMVP. Hoewel FSC-gecertificeerde bamboe grondstoffen nog steeds relatief zeldzaam zijn, kunnen MOSO en DMVP FSC-gecertificeerd bamboe aanbieden.

Foto’s en tekeningen

Leave a Reply