Footprint

Toekomstige houtbewerkers over duurzaam houtgebruik

Hulp bij het invullen van de footprint

We weten het, er staan best veel vragen op zo’n Footprint. Maar wij zijn er om je op weg te helpen. We hebben al een deel van het opzoekingswerk voor jou gedaan.

Op de volgende pagina’s vind je tips, links naar websites en hints om alle vragen te beantwoorden.

Vraag 1: Welk hout gebruik je en van waar is het afkomstig? Welke afstand ligt er tussen het land van herkomst en België? Zijn er veel broeikasgassen uitgestoten bij dit transport?

 

Vraag 2: Is het hout dat je gebruikt hebt gelabeld?

 

Vraag 3: Probeer informatie te verzamelen over het bosbeheer van het bos van herkomst van het hout dat jullie gebruiken. Hoe werd het hout gekapt? Worden de gevelde bomen vervangen? Wordt de lokale bevolking betrokken bij het bosbeheer?

 

Vraag 4: Wat is de herkomst van de energie op school, die je gebruikt om je werkstuk te maken?

 

Vraag 5: Welke producten heb je gebruikt voor bewerking van het hout (verf, beits, vernis, olie…) en hoe milieuvriendelijk zijn ze?

 

Vraag 6: Heb je afval bij het verwerken en bewerken van het hout tot jullie werkstuk? Wat gebeurt er met dit afval?

 

Vraag 7: Hoe lang zal je werkstuk blijven bestaan?

 

Vraag 8: Waarvoor kan je werkstuk allemaal gebruikt worden?

 

Vraag 9: Kan je andere mensen/scholen/verenigingen/bedrijven/… van buiten je werkgroep betrekken bij het realiseren of bekend maken van je werkstuk?

 

 

Nuttige websites
Greenpeace
Op de website van Greenpeace vind je info en artikels over bosbeheer, duurzaam hout en illegaal hout. Onder “Wat doen we?” vind je een dossier over bossen beschermen.

WWF
Op de site van WWF, de milieu-organisatie met de bekende panda als logo, staat heel wat informatie over duurzaamheid, bedreigde bossen, hout en papier, enzovoort. Zoek in het menu links naar wat je interesseert.

FSC
Natuurlijk vind je op de website van FSC vanalles over gecertificeerde bossen en wat het FSC-label precies inhoudt, zoals de tien algemene principes van FSC.

BOS+
Wil je weten hoe projecten rond bosbehoud en duurzaam bosbeheer er in de praktijk uitzien? Op de website van BOS+ vind je projecten uit landen in het Zuiden van de wereld.

 

De hulplijn van BOS+
Als het écht niet meer weet en je hebt dringend hulp nodig bij een vraag of je wil ons laten weten hoe goed (of hoe vreselijk) je dit initiatief vindt, kan je ons een mail sturen.

Leave a Reply