We weten het, er staan best veel vragen op zo’n Footprint. Maar wij zijn er om je op weg te helpen. We hebben al een deel van het opzoekingswerk voor jou gedaan.
Op de volgende pagina’s vind je tips, links naar websites en hints om alle vragen te beantwoorden.
Vraag 1: Welk hout gebruik je en van waar is het afkomstig? Welke afstand ligt er tussen het land van herkomst en België? Zijn er veel broeikasgassen uitgestoten bij dit transport?
Waarom heb je dit hout gekozen? Is dit het ‘juiste’ hout voor wat je wilt maken? Bestaat er geen goed alternatief dichter bij huis? (bv. een carport gemaakt van Europese eik in plaats van Bangkirai) Waarom geen hout uit België?
Als je het land van herkomst niet onmiddellijk kan achterhalen, moet je een hulplijn inschakelen. Wie koopt het hout in deze school aan? Kan hij/zij het achterhalen?Weet je waar je hout vandaan komt, maar niet hoe ver dit juist is?
Hier bereken je het aantal kilometers in een muisklik.
Om de vraag over de uitstoot van het transport te beantwoorden hebben we voor een calculator gezorgd. Met dank aan Ecolife.
Zoek hulp bij je schatting van het aantal kilometers vervoer per boot en per vrachtwagen en bereken je uitstoot. Een geluk dat hout niet per vliegtuig getransporteerd wordt.
Vraag 2: Is het hout dat je gebruikt hebt gelabeld?
Neem een kijkje op
de website van FSC om meer te weten over het FSC-label.
Draagt je hout een PEFC-label, kijk dan
hier. Is er een verschil met het FSC-label, denk je? Indien je geen gelabeld hout gebruikt, waarom niet? Wat zijn volgens jou de voor- en nadelen van gelabeld hout?
Vraag 3: Probeer informatie te verzamelen over het bosbeheer van het bos van herkomst van het hout dat jullie gebruiken. Hoe werd het hout gekapt? Worden de gevelde bomen vervangen? Wordt de lokale bevolking betrokken bij het bosbeheer?
Hoe kan je dit in godsnaam te weten komen? Het staat niet in een begeleidende brief bij je houtlevering, dat is zeker.
Denk na wie dit zou kunnen weten en aan wie je dit zou kunnen vragen. De leerkracht, de technisch adviseur, de houthandel, de invoerder? Je moeder? Je zoektocht naar een antwoord op deze vraag kan misschien wel een leuke post op je blog opleveren… Hoe moeilijk is het om deze informatie te bemachtigen?
Vraag 4: Wat is de herkomst van de energie op school, die je gebruikt om je werkstuk te maken?
Natuurlijk is energie belangrijk als je het hebt over duurzaamheid! Zuinig zijn met energie enerzijds en bewust kiezen voor groene energie anderzijds. Wordt er op school groene stroom gebruikt? En is dat écht groene stroom?
Vraag 5: Welke producten heb je gebruikt voor bewerking van het hout (verf, beits, vernis, olie…) en hoe milieuvriendelijk zijn ze?
Wil je voor eens en voor altijd een duidelijk uitleg over verschillende verf/vernis/beitstypes? Klik dan hier.
Deze brochure zal je onmiddellijk op weg helpen om de juiste verf te kiezen.
Ben je op zoek naar een specifiek merk voor natuurlijke verf, beits, vernis… Neem dan hier een kijkje op de site van VIBE, het Vlaams Instituut voor Bio-ecologisch bouwen en wonen.
Vraag 6: Heb je afval bij het verwerken en bewerken van het hout tot jullie werkstuk? Wat gebeurt er met dit afval?
Wat is afval? Afval van hout, afval van producten die je hebt gebruikt (bijvoorbeeld verf of white spirit), overschotten van materialen waar je niets meer mee kan doen…Wat gebeurt er met dit afval? Is het voor de vuilbak, ga je ermee naar het containerpark, wordt het gerecycleerd of herbruikt?
Vraag 7: Hoe lang zal je werkstuk blijven bestaan?
Wat heeft deze vraag met duurzaamheid te maken? Iets om over na te denken: hebben de producten die jij koopt (een iPod bijvoorbeeld) een lange levensduur? Waarom is dit belangrijk?
Iets wat je kan helpen om deze vraag te beantwoorden: de duurzaamheidsklasse van je houtsoort.
Vraag 8: Waarvoor kan je werkstuk allemaal gebruikt worden?
Heeft het meerdere functies? Zal één iemand er plezier van hebben of kunnen vele mensen het gebruiken? Of zal het gewoon ergens staan stof vergaren?
Vraag 9: Kan je andere mensen/scholen/verenigingen/bedrijven/… van buiten je werkgroep betrekken bij het realiseren of bekend maken van je werkstuk?
Om deze vraag te beantwoorden zal je moeten brainstormen: met wie willen we samenwerken? Wie kan ons werkstuk goed gebruiken?
Een jeugdhuis? Een andere school? De scouts? Een bedrijf? De gemeente? De wereldwinkel? Een vereniging of club in de buurt? Een milieuorganisatie?
En wat kunnen we dan samen doen? Wat doen wij voor hen, wat doen zij voor ons? Kunnen we de kosten verdelen?
Misschien kan er een artikel over onze samenwerking verschijnen in de lokale pers?
Nuttige websites
Greenpeace
Op de website van Greenpeace vind je info en artikels over bosbeheer, duurzaam hout en illegaal hout. Onder “Wat doen we?” vind je een dossier over bossen beschermen.
WWF
Op de site van WWF, de milieu-organisatie met de bekende panda als logo, staat heel wat informatie over duurzaamheid, bedreigde bossen, hout en papier, enzovoort. Zoek in het menu links naar wat je interesseert.
FSC
Natuurlijk vind je op de website van FSC vanalles over gecertificeerde bossen en wat het FSC-label precies inhoudt, zoals de tien algemene principes van FSC.
BOS+
Wil je weten hoe projecten rond bosbehoud en duurzaam bosbeheer er in de praktijk uitzien? Op de website van BOS+ vind je projecten uit landen in het Zuiden van de wereld.
De hulplijn van BOS+
Als het écht niet meer weet en je hebt dringend hulp nodig bij een vraag of je wil ons laten weten hoe goed (of hoe vreselijk) je dit initiatief vindt, kan je ons een mail sturen.